Over mezelf

Ik ben geboren en getogen in Eerbeek, een klein dorpje aan de rand van de Veluwe. Voor zover mensen Eerbeek kennen is dat meestal vanwege de vele papierfabrieken of het vakantiepark (een verblijf op dat park was lange tijd een prijs bij het zeer populaire Rad van Fortuin). In Eerbeek is geen school voor HAVO of VWO. Ik moest daarom kiezen tussen Zutphen en Apeldoorn, beiden vijftien tot twintig kilometer fietsen van het dorp. Ik koos voor Zutphen. Op het Lyceum onderscheidde ik mij op geen enkele manier. Ik deed examen in wat toen een pretpakket werd genoemd: drie vreemde talen, Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en economie. In 5VWO verplichtte onze lerares Frans ons Huis Clos van Sartre en een verhaal van Albert Camus te lezen. Vraag me niet waarom, maar door het lezen van die teksten besloot ik Frans te gaan studeren. Ik wilde vertaler worden.

Mijn Amsterdamse universitaire loopbaan begon daarom met een studie Franse taal- en letterkunde. Al snel bleken de romantische ideeën die ik koesterde over het vertalerschap niet overeen te komen met de werkelijkheid. Na een half jaar stapte ik over naar de studies filosofie en politicologie. Dat bleek voor mij een gouden greep. Ik werd redacteur en daarna hoofdredacteur bij de Discorsi, het faculteitsblad van de faculteit van politieke en sociaal-culturele wetenschappen. Na het afronden van mijn beide studies heb ik een aantal jaren promotieonderzoek gedaan bij de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Al met al zou de universiteit bijna vijftien jaar lang een tweede thuis worden.

Eind jaren negentig begon ik met lesgeven op het Haags Montessori Lyceum. Maatschappijleer en later ook filosofie. Al snel werd ik afdelingsleider voor de VWO afdeling. Eigenlijk ben ik dat blijven doen – lesgeven gecombineerd met de functie van afdelingsleider – tot mijn benoeming als wethouder. Tot 2005 in Den Haag, na mijn verhuizing naar Egmond aan Zee in Bergen aan de Berger Scholengemeenschap. In 2005 heb ik mij ook gemeld bij de lokale GroenLinks afdeling in Bergen. Bij de verkiezingen in 2006 was ik lijsttrekker en haalden we twee zetels. We kwamen in de oppositie terecht. Vier jaar later verdubbelden we ons zetelaantal van twee naar vier zetels. In 2010 ben ik wethouder geworden in de gemeente Bergen met in mijn portefeuille ruimtelijke ordening, natuur en landbouw, milieu en duurzaamheid en monumentenzorg. Een tijd lang heb ik ook sociale zaken en volkshuisvesting in mijn portefeuille gehad.

In 2014 werd ik lijsttrekker voor GroenLinks in de provincie. Met een zetel verlies (van 5 naar 4) bleef de nieuwe fractie onderdeel van de oppositie. Naast fractievoorzitter ben ik woordvoerder mobiliteit, financiën en economie. Waarom GroenLinks? Toen ik lid van de partij werd ruim tien jaar geleden was ik van mening dat GroenLinks de enige partij was die een samenhangend antwoord had op de uitdagingen van deze tijd. Groen om uit de klimaatcrisis te komen, links om de groeiende tweedeling een halt toe te roepen en vrijzinnig om de toenemende intolerantie te bestrijden. Dat is nu alleen maar relevanter geworden. Daarom was en ben ik een GroenLinkser in hart en nieren.

Sinds 2016 ben ik rector van het Barlaeusgymnasium in Amsterdam. Een prachtige school midden in de hoofdstad. Belangrijkste uitdaging: het klassieke vormingsideaal herijken in het licht van toenemende individualisering en groeiende diversiteit. Alhoewel de meeste bijdragen op dit blog nog steeds over politiek gaan, zal ik niet schromen af en toe iets te posten over onderwijs als dat zo uitkomt.

cropped-foto-december-2017

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s